Skip to main content

Bewust beleven van je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent is het goed om extra aandacht aan jezelf te besteden. Een zwangerschap gaat gepaard met fysieke en emotionele veranderingen. In de lessen zwangerschapsyoga krijg je aanreikingen om op een ontspannen manier met die veranderingen om te gaan. Je wordt je bewust van wat je nú nodig hebt. Je maakt je spieren soepel en sterk en bereidt je lichaam en geest voor op de aanstaande geboorte. Je oefent houdingen en ademtechnieken om bij de bevalling te gebruiken. Heerlijk toch? Yoga beoefenen en je voorbereiden op de bevalling tegelijkertijd!

Zwangerschapsyoga door Guusje Chabot bij Yogacentrum Eemland
Zwangerschapsyoga door Guusje Chabot bij Yogacentrum Eemland

Yogahoudingen en ademtechnieken

In de lessen zwangerschapsyoga doen we yoga aangepast aan de zwangere vrouw. Delen van het lichaam die tijdens de zwangerschap zwaarder worden belast, zoals benen, rug en bekken, krijgen extra aandacht.
Je oefent houdingen en ademtechnieken om te ervaren waar je kracht zit en om je op elk gewenst moment te kunnen ontspannen. Verder is er in de lessen aandacht voor houdingen en speciale ademtechnieken die je kunt gebruiken tijdens de bevalling. De lessen zijn zowel intensief als ontspannen en helpen je om dichter bij je eigen intuïtie te komen.

De lessen zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren yoga beoefenaars.

Van 13 weken zwangerschap tot aan de bevalling

De cursus zwangerschapsyoga heeft een doorlopend karakter. Je kunt ieder moment instappen en lessen volgen tot het eind van je zwangerschap. Oefeningen en thema’s keren regelmatig terug, waardoor je ze intenser kunt ervaren. Zo krijg je vertrouwen in de mogelijkheden van je lichaam en het volgen van je intuïtie.

Het is aan te raden zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te beginnen. Je kunt al lessen volgen vanaf week 13 en meedoen tot het eind van je zwangerschap. Wil je liever later beginnen dan kan dat ook, bij voorkeur niet later dan week 28. In de lessen worden verschillende thema’s behandeld. Om alle thema’s te doorlopen is het aanbevolen de lessen minimaal 12 weken aaneengesloten te volgen. Na deze 12 lessen is het mogelijk om losse lessen tot aan de bevalling te volgen. Hoe eerder je begint, hoe meer je toekomt aan verdieping van de aangeboden stof en oefeningen!

Ben je verder in je zwangerschap en kun je de 12 lessen niet meer volgen, dan kijken we hoeveel lessen voor jou geschikt zijn.

Partnerles

De partner vervult een belangrijke rol tijdens de zwangerschap en de bevalling. Eénmaal per maand is er partnerles om samen te oefenen. Er wordt dan op een praktische manier aandacht besteed aan de invulling van de rol van de partner en er wordt samen geoefend. Verschillende massage- en ademhalingsoefeningen en (bevallings)houdingen komen tijdens de cursus zwangerschapsyoga aan bod. Neem bij voorkeur iemand mee die ook bij de bevalling aanwezig zal zijn.

Docent Zwangerschapsyoga

De cursus zwangerschapsyoga wordt gegeven door Margit Renkema, teamlid van het yogacentrum. Margit heeft de Saswitha opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte gevolgd en is gespecialiseerd in Zwangerschapsyoga en geeft ook lessen Saswitha Hatha yoga. Haar lessen hebben tot doel je te ondersteunen in het bewust ervaren van je zwangerschap en bevalling.

Margit is bereikbaar op 06-27376864 of via Margit@yogacentrum-eemland.nl

Locatie en tijd

De zwangerschapsyoga les wordt gegeven in de Grote Yogaruimte (bijgebouw achter het hoofdgebouw door groene grote staldeuren). De les vindt plaats op:

  • woensdag van 19:00-20:15 uur.

Op elk gewenst moment kan gestart worden met de zwangerschapsyoga cursus. Wel is het raadzaam vooraf even contact op te nemen met Margit om het startmoment en/of een proefles te bespreken.

Kosten en inschrijving

De kosten voor een blok van 12 zwangerschapsyogalessen zijn €234,-. Dit is inclusief partnerlessen en reader. Hierna kun je lessen blijven volgen tot aan je bevalling, je betaalt dan per maand €78,- euro. Schrijf je vroeg in, soms is er wachttijd om in te stromen!

Een proefles kost €10,-. Wanneer je besluit door te gaan, zal dit bedrag worden verrekend met het cursusgeld.

Vergoeding:
Margit Renkema is lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland onder het lidnummer 4760. Sommige ziektenkostenverzekeraars vergoeden een deel van de zwangerschapsyogakosten. Informeer bij je verzekeraar of je recht hebt op een vergoeding. Op verzoek kan Margit je een factuur sturen en dien je haar lidnummer 4760 te vermelden om voor de vergoeding van de cursus in aanmerking te komen.

Wakkerendijk 228A
3755 DJ Eemnes

Tel: 06-17003604
Stuur een E-mail

Lesrooster
Docententeam