Skip to main content

Yoga

Om thuis te komen in jezelf en jezelf opnieuw te ont-moeten

Binnen het yogacentrum worden diverse yogavormen door een team van professionele yogadocenten gegeven. Er wordt een diversiteit aan yogavormen, cursussen en lessen aangeboden met ieder een eigen focus en doelgroep. Ook worden er combinatielessen gegeven waarin meerdere yogavormen aan bod komen. Tevens is er binnen de lessen aandacht voor onder andere yogafilosofie, prana (adem- en levensenergie) en meridianen, pranayama (ademtechnieken), meditatie en Yoga Nidra.

Bij Yogacentrum Eemland worden zowel vloeiende, meer statische als dynamische lessen aangeboden, waarbij de yogalessen staan voor intensief, ontspannend, verstillend, verdiepend, bewust en voedend. Om thuis te komen in jezelf en jezelf opnieuw te ont-moeten.

De lessen zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde beoefenaars, voor jong en oud.

De duif; kapotasana, yogahouding

Hatha yoga

Binnen de Hatha yoga staat het leren beheersen van lichaam en adem centraal. De naam Hatha komt voort uit de samenstelling van de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan). De zon staat onder meer voor kracht en actie, de maan onder anderen voor verstilling en verinnerlijking. De Hatha yoga brengt deze tegengestelde energieën samen. Het zon-element staat voor het uitvoeren van de asana’s (yogahoudingen). Het maan-element ontstaat door de concentratie op de adem en adem naar punten in het lichaam te brengen, waardoor bewustzijn en verbinding ontstaat.

Binnen de yogalessen wordt door de docent wel uitleg gegeven hoe je een asana uitvoert, maar er wordt niet (direct) gecorrigeerd (niet met woorden en docent loopt ook niet rond om houdingen te verbeteren). Vanuit de Hatha yoga bestaat de zienswijze dat “goed en fout” thema’s zijn van het ego. En bij het beoefenen van de Hatha yoga probeer je daar juist bewust van los te komen. Je gedachten los te laten. Toeschouwer te zijn en tevreden te zijn met hoe het nu, op dit moment, is.

Docente: Irma
Lessen: zie lesrooster

yogapose
De vlinder; Baddha Konasana, yogapose

Saswitha (hatha) yoga

Saswitha Yoga is een vorm van hatha yoga waarbij eenheid van lichaam, bewustzijn en adem centraal staan. De adem vormt de verbinding tussen ons lichaam en het denken. Misschien herken je het wel: een hoge oppervlakkige adem tezamen met een onrustig en drukke geest (denken) en een gespannen lichaam. Als het lichaam zich ontspant, komt de adem en het denken meer tot rust. Zo ook zal het lichaam en het denken positief volgen op het verdiepen van de adem.

Saswitha hatha yoga richt zich bewust op deze drie-eenheid lichaam-adem-geest. In de les worden fysieke oefeningen afgewisseld met adem- en meditatieve oefeningen. Fysiek worden dynamische oefeningen ingezet als voorbereiding op de meer statische houdingen. Daarnaast is er gedurende de les een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke fysieke oefening zoeken we naar het juiste evenwicht tussen ontspanning, souplesse en kracht. Ook worden meer vloeiende series uitgevoerd om lichaam, adem en het denken te verbinden. De oefeningen variëren van subtiel tot meer inspannend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden.

De adem is gedurende de gehele les de dragende kracht achter elke beweging en elke oefening. Ook komen er specifieke ademoefeningen (pranayama’s) aan bod, evenals mindfulness, concentratie en meditatie. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling van binnenuit. Hiermee komen zowel lichaam, adem en het denken gedurende de les tot ontspanning, verdieping en rust. Van waaruit je een diepe eindontspanning kunt ervaren, in verbinding met jezelf. Bewust van wie je werkelijk, ten diepste bent.

Docenten: Ellen, Marieke, Margit
Lessen: zie lesrooster

Yoganine

Yoganine is een lesvorm waarbij verschillende yogavormen samenkomen, aangevuld met ademtechnieken (pranayama), natuurgeneeskundige kennis van het menselijk lichaam (o.a. meridianen) en energiecentra in je lichaam (chakra’s), handgebaren (mudra’s), positieve affirmaties, visualisaties en meditaties.

In deze les wisselen krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden (elementen uit Dru yoga) zich af met statische en rustige elementen uit de hatha yoga, Do-in yoga en Yin yoga. Hierdoor is het een effectieve manier om stress te verminderen, chakra’s in balans te brengen, meridianen (energiebanen van de organen die lopen over het lichaam) te volgen en op te rekken, de adem te verkennen en in te zetten op weg naar meer innerlijke verbinding en het hoofd tot rust te brengen. Met als resultaat acceptatie van de eigen (lichaams)waarheid en grenzen en alles wat er in het nu is, rust in lichaam en geest en innerlijke verbinding met wie je diep van binnen daadwerkelijk bent.

Docente: Janine
Lessen: zie lesrooster

Yogapose
yogapose, balanshouding

Dynamic Flow yoga

In deze les werken we met series van houdingen, waarbij we vloeiend van de ene houding naar de andere bewegen (behalve gedurende de lessen waarin we meer de techniek van houdingen uitdiepen). Iedere houding is gelinked aan de volgende. Zo ontstaat een serie die het lichaam opwarmt en het helpt om het lichaam te openen en afvalstoffen los te laten.Binnen de serie wordt de kracht van het lichaam opgebouwd en aangesproken. De dynamische “flow” in deze vorm helpt de basiskracht in het lichaam te versterken. Tevens wordt het lichaam soepeler. Verder wordt er heel bewust gewerkt met de adem. De adem verbindt het lichaam met het diepste gedeelte van de geest. Een lange en diepe adem brengt de geest tot rust en creëert ruimte en stilte om je te kunnen focussen en gewaar te kunnen zijn van wat zich aandient. Gedachten komen tot rust en elke beweging vloeit zacht en gecontroleerd van houding naar houding. Zo kan de beoefening een bewegende meditatie worden.

Docente: Thirza
Lessen: zie lesrooster

Fusion yoga

Iedere woensdag een ander thema. Een les kan het ene moment als uitdagend en pittig voelen. Een andere keer is een ontspannen gevoel dat men tijdens en na een les ervaart meer aanwezig. Geen enkele les is het zelfde, evenzo is een persoon per keer in een verschillende modus van ‘zijn’. Monique weet hier op in te spelen en hoopt zo datgene dat de deelnemer uit een les wenst te halen naar boven te brengen. Een ieder kan op een verschillende momenten gedurende de tijd zich zelf als ‘beginner’ betitelen en anderzijds als gevorderde yogi.

De basis is een veilige omgeving waar de dynamiek van de groep een goede uitstraling heeft op de individu gedurende zijn of haar yoga beoefening. Dit zal rust voor lichaam en geest ten goede komen en bovendien de mate van fitheid.

De Fusion yogales van Monique is gebaseerd op hatha yoga, afgewisseld met of een combinatie met vinyasa flow, yin yoga en yoga nidra. Het enige dat men mee dient te nemen is een open mind en een dosis humor omdat het er vooral om gaat plezier te hebben in datgene wat je doet.

Docente: Monique
Lessen: zie lesrooster

Hoofd-kniehouding; half butterfly yogapose

Yin Qi yoga

Yin Qi Yoga is een combinatie van Yin Yoga en Qi-Gong.

Yin Yoga is een vrij nieuwe yogastijl waarbij diepe ontspanning, mindfulness, mobiliteit en soepelheid van het bindweefsel en de stimulatie van levensenergie samenkomen. Het is een mix van Hatha Yoga en verschillende disciplines uit de Chinese Geneeskunde. Ondanks dat de Yin Yoga- oefeningen passief overkomen, kunnen de houdingen toch uitdagend zijn op zowel fysiek als mentaal vlak. Je blijft namelijk relatief wat langer in een houding en bereikt daarbij de diepere lagen in je lichaam.

Ook worden tijdens deze les Qi-Gong – oefeningen, zoals bijvoorbeeld de seiza flows (meditatie in beweging) geïntegreerd. De langzame oefeningen van de Qi-Gong en daarna de meer verstillende Yin houdingen versterken elkaar in de helende werking.

De oefeningen in deze lessen zorgen ervoor dat de meridianen worden gestimuleerd en zo de flow van chi wordt bevorderd en eventuele energetische blokkades worden opgeheven. Dit zorgt voor meer vitaliteit, gezondheid en welbevinden.

Yin Qi & Yoga Nidra

Deze les is een uitbreiding van de Yin Qi Yoga met een wat langere eindontspanning.

Door tijdens de les langzaam en mindful te bewegen maak je de subtiele energie wakker via de meridiaankanalen en kan de levensenergie zich meer harmoniseren en het zenuwstelsel meer tot rust komen. De verstillende houdingen van de Yin Yoga waarin je wat langer in een houding verblijft, helpen je bindweefsel te strekken en zo de chi (levensenergie) meer op te wekken.Ook helpen deze oefeningen om de overgang soepel te laten verlopen naar een diepere eindon tspanning.

Geregeld zal er ook Yoga Nidra gegeven worden. Yoga Nidra is een vorm van diep herstellende geleide meditatie die ook bekend staat als “yogische slaap”. Deze vorm nodigt de diepe lagen van lichaam, geest en ziel uit om bewust en diep te ontspannen. Zo wordt er meer ruimte gemaakt en kan de energie weer meer stromen.

Docente: Juliette
Lessen: zie lesrooster

Yoga voor mannen

Steeds meer mannen beseffen zich hoe belangrijk yoga is in deze maatschappij die meer van ons lijkt te vragen. Momenten om op te laden lijken schaars. Op yoga reageren mannen vaak terughoudend: ‘Wat levert me dat op? of: ‘Nee hoor, veel te zweverig voor mij’ en ‘Ik ben toch niet lenig genoeg.’ Begrijpelijke gedachten, maar onnodige angsten. Yoga is meer dan alleen rekken, strekken, kracht opbouwen, ademhalen, balanceren en concentreren: het is de vereniging van lichaam, geest en ziel.

Ervaar tijdens yoga voor mannen momenten op de mat dat je niet met je werk, je gezin, je verantwoordelijkheden en verplichtingen bezig bent, maar alleen met jezelf. In een omgeving die niet competitief en veeleisend is. Mocht er wel al een behoefte zijn om competitief aan de slag te gaan, dan ga je dit met jezelf aan.

Iedere les zal een wisselend thema hebben.

Docente: Monique
Lessen: zie lesrooster

Zwangerschapsyoga; kathouding variant

Zwangerschapsyoga cursus

In de zwangerschapsyogalessen is de yoga aangepast aan de zwangere vrouw. Delen van het lichaam die tijdens de zwangerschap zwaarder worden belast, zoals benen, rug en bekken, krijgen extra aandacht.
Je oefent houdingen en ademtechnieken om te ervaren waar je kracht zit en om je op elk gewenst moment te kunnen ontspannen. Verder is er in de lessen aandacht voor houdingen en speciale ademtechnieken die je kunt gebruiken tijdens de bevalling. De lessen zijn zowel intensief als ontspannen en helpen je om dichter bij je eigen intuïtie te komen.

De lessen zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren yoga beoefenaars.

Lees hier meer over de opzet en inhoud, de startdata en de kosten van de cursus zwangerschapsyoga.

Docente: Margit
Lessen: zie lesrooster

Yoga & Meditatie

Tijdens deze les nodig ik je per thema uit om via verschillende ingangen te ervaren wat er van binnen speelt. Namelijk via meditatie, adem, o.a. yin yoga en we sluiten af met een yoganidra. In de Yoganidra’s word je naar een dieper bewustzijn gebracht via bodyscans, je adem, meditaties en visualisaties.

Op deze manier sluit je steeds meer je zintuigen voor de wereld om je heen en verstil je in het onderzoeken wat er binnen in jou gebeurd. Een rustige en verstillende les. Op die manier heel je jezelf, kan de levensenergie weer stromen, wordt je hoofd rustiger en kun je heerlijk in contact met jezelf het weekend in.

Diverse thema’s die aan bod zijn gekomen zijn: meridianen, chakra’s, waarnemer, her-inneren, relax.

Docente: Janine
Lessen: zie lesrooster

Wakkerendijk 228A
3755 DJ Eemnes

Tel: 06-17003604
Stuur een E-mail

Lesrooster
Docententeam