Yoga

Om thuis te komen in jezelf en jezelf opnieuw te ont-moeten

Binnen het yogacentrum worden diverse yogavormen door zes professionele yogadocenten gegeven. Er wordt een diversiteit aan yogavormen, cursussen en lessen aangeboden met ieder een eigen focus en doelgroep. Ook worden er combinatielessen gegeven waarin meerdere yogavormen aan bod komen. Tevens is er binnen de lessen aandacht voor onder andere yogafilosofie, prana (adem- en levensenergie) en meridianen, pranayama (ademtechnieken), meditatie en Yoga Nidra.

Bij Yogacentrum Eemland worden zowel vloeiende, meer statische als dynamische lessen aangeboden, waarbij de yogalessen staan voor intensief, ontspannend, verstillend, verdiepend, bewust en voedend. Om thuis te komen in jezelf en jezelf opnieuw te ont-moeten.

De lessen zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde beoefenaars, voor jong en oud.

De duif; kapotasana, yogahouding

Hatha yoga

Binnen de Hatha yoga staat het leren beheersen van lichaam en adem centraal. De naam Hatha komt voort uit de samenstelling van de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan). De zon staat onder meer voor kracht en actie, de maan onder anderen voor verstilling en verinnerlijking. De Hatha yoga brengt deze tegengestelde energieën samen. Het zon-element staat voor het uitvoeren van de asana’s (yogahoudingen). Het maan-element ontstaat door de concentratie op de adem en adem naar punten in het lichaam te brengen, waardoor bewustzijn en verbinding ontstaat.

Binnen de yogalessen wordt door de docent wel uitleg gegeven hoe je een asana uitvoert, maar er wordt niet (direct) gecorrigeerd (niet met woorden en docent loopt ook niet rond om houdingen te verbeteren). Vanuit de Hatha yoga bestaat de zienswijze dat “goed en fout” thema’s zijn van het ego. En bij het beoefenen van de Hatha yoga probeer je daar juist bewust van los te komen. Je gedachten los te laten. Toeschouwer te zijn en tevreden te zijn met hoe het nu, op dit moment, is.

Docente: Irma
Lessen: woensdag 19:00-20:00 / 20:30-21:30

yogapose
De vlinder; Baddha Konasana, yogapose

Saswitha (hatha) yoga

Saswitha Yoga is een vorm van hatha yoga waarbij eenheid van lichaam, bewustzijn en adem centraal staan. De adem de verbinding vormt tussen ons lichaam en het denken. Misschien herken je het wel: een hoge oppervlakkige adem tezamen met een onrustig en drukke geest (denken) en een gespannen lichaam. Als het lichaam zich ontspant, komt de adem en het denken meer tot rust. Zo ook zal het lichaam en het denken positief volgen op het verdiepen van de adem.

Saswitha hatha yoga richt zich bewust op deze drie-eenheid lichaam-adem-geest. In de les worden fysieke oefeningen afgewisseld met adem- en meditatieve oefeningen. Fysiek worden dynamische oefeningen ingezet als voorbereiding op de meer statische houdingen. Daarnaast is er gedurende de les een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke fysieke oefening zoeken we naar het juiste evenwicht tussen ontspanning, souplesse en kracht. Ook worden meer vloeiende series uitgevoerd om lichaam, adem en het denken te verbinden. De oefeningen variëren van subtiel tot meer inspannend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden.

De adem is gedurende de gehele les de dragende kracht achter elke beweging en elke oefening. Ook komen er specifieke ademoefeningen (pranayama’s) aan bod, evenals mindfulness, concentratie en meditatie. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling van binnenuit. Hiermee komen zowel lichaam, adem en het denken gedurende de les tot ontspanning, verdieping en rust. Van waaruit je een diepe eindontspanning kunt ervaren, in verbinding met jezelf. Bewust van wie je werkelijk, ten diepste bent.

Docenten: Ellen & Guusje
Lessen: maandag 9:30-11:00 (Ellen), donderdag  9:30-11:00 (Ellen) / 20:00-21:30 (Ellen) en vrijdag 9:30-11:00 (Ellen)

Yogadem

Yogadem is een lesvorm waarbij verschillende yogavormen samenkomen, aangevuld met ademtechnieken (pranayama), natuurgeneeskundige kennis van het menselijk lichaam (o.a. meridianen) en energiecentra in je lichaam (chakra’s), handgebaren (mudra’s), positieve affirmaties, visualisaties en meditaties.

In deze les wisselen krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden (elementen uit Dru yoga) zich af met statische en rustige elementen uit de hatha yoga, Do-in yoga en Yin yoga. Hierdoor is het een effectieve manier om stress te verminderen, chakra’s in balans te brengen, meridianen (energiebanen van de organen die lopen over het lichaam) te volgen en op te rekken, de adem te verkennen en in te zetten op weg naar meer innerlijke verbinding en het hoofd tot rust te brengen. Met als resultaat acceptatie van de eigen (lichaams)waarheid en grenzen en alles wat er in het nu is, rust in lichaam en geest en innerlijke verbinding met wie je diep van binnen daadwerkelijk bent.

Docente: Janine
Lessen: maandag 10:00-12:00 / 17:00-18:15 / 19:30-20:45 en dinsdag 9:30-10:45 (Janine/Ellen) / 20:00-21:15

Yogapose
yogapose, balanshouding

Dynamic Flow yoga

In deze les werken we met series van houdingen, waarbij we vloeiend van de ene houding naar de andere bewegen (behalve gedurende de lessen waarin we meer de techniek van houdingen uitdiepen). Iedere houding is gelinked aan de volgende. Zo ontstaat een serie die het lichaam opwarmt en het helpt om het lichaam te openen en afvalstoffen los te laten.Binnen de serie wordt de kracht van het lichaam opgebouwd en aangesproken. De dynamische “flow” in deze vorm helpt de basiskracht in het lichaam te versterken. Tevens wordt het lichaam soepeler. Verder wordt er heel bewust gewerkt met de adem. De adem verbindt het lichaam met het diepste gedeelte van de geest. Een lange en diepe adem brengt de geest tot rust en creëert ruimte en stilte om je te kunnen focussen en gewaar te kunnen zijn van wat zich aandient. Gedachten komen tot rust en elke beweging vloeit zacht en gecontroleerd van houding naar houding. Zo kan de beoefening een bewegende meditatie worden.

Docente: Thirza
Lessen: dinsdag 19:45-21:15

Fusion yoga

Iedere woensdag een ander thema. Een les kan het ene moment als uitdagend en pittig voelen. Een andere keer is een ontspannen gevoel dat men tijdens en na een les ervaart meer aanwezig. Geen enkele les is het zelfde, evenzo is een persoon per keer in een verschillende modus van ‘zijn’. Monique weet hier op in te spelen en hoopt zo datgene dat de deelnemer uit een les wenst te halen naar boven te brengen. Een ieder kan op een verschillende momenten gedurende de tijd zich zelf als ‘beginner’ betitelen en anderzijds als gevorderde yogi.

De basis is een veilige omgeving waar de dynamiek van de groep een goede uitstraling heeft op de individu gedurende zijn of haar yoga beoefening. Dit zal rust voor lichaam en geest ten goede komen en bovendien de mate van fitheid.

De Fusion yogales van Monique is gebaseerd op hatha yoga, afgewisseld met of een combinatie met vinyasa flow, yin yoga en yoga nidra. Het enige dat men mee dient te nemen is een open mind en een dosis humor omdat het er vooral om gaat plezier te hebben in datgene wat je doet.

Docente: Monique
Lessen: woensdag 20:30-21:30

Wake-up yoga

Wakker worden met yoga: de beste manier om jouw dag te starten!

De les combineert oefeningen uit Saswitha Yoga, klassieke Hatha Yoga en Prana Flow Yoga waarbij houdingen in elkaar overvloeien. Ook oefen je met verschillende adem- en concentratietechnieken.

Begin de dag ontspannen, vol energie en in verbinding met jezelf.

Docente: Guusje
Lessen: wordt momenteel niet aangeboden

Wake-up meditatie

Deze vroege ochtend yogales is verstillend van aard, waarmee je de dag in rust en met aandacht voor jezelf kun starten en vervolgen. Tijdens deze les word je bewust begeleid om naar binnen te keren, zowel tijdens de fysieke yoga-beoefening, ademoefeningen, als ook tijdens ontspanningsoefeningen en met behulp van meditatie technieken.

De les begint met een korte zittende meditatie om te “landen” in het nu en in stilte een intentie voor jezelf uit te spreken waarmee je jouw yogales wilt voeden. Daarna volgen een serie yoga-oefeningen en een korte liggende ontspanning (savasana). We eindigen de les met een zittende meditatie. Tijdens de yoga-oefeningen worden dynamische en statische oefeningen met elkaar afgewisseld, altijd begeleid en ondersteund door het ritme van jouw eigen adembeweging. Ook komen er specifieke ademoefeningen (Pranayama’s) aan bod. Deze Pranayama’s zijn erop gericht om het lichaam meer te ontspannen en de geest (het denken) tot rust te brengen en te verstillen. De meditatie aan het einde van de les nodigt je uit de yogales als geheel na te voelen, en diep door te laten werken. Van daaruit kan openheid ontstaan om het geluid van de stilte in je op te zoeken en te ervaren. Vanuit deze stilte ontstaat de natuurlijke verbinding en openheid om te luisteren naar jouw innerlijke stem, jouw innerlijke wijsheid.

Docente: Ellen
Lessen: vrijdag 8:00-9:00 (elke eerste vrijdag vd maand)

Verstilling en verdieping bij Yogacentrum Eemland

Tieneryoga

Heb jij als tiener ook zulke drukke weken? Veel huiswerk, sport en -wedstrijden en andere verplichtingen? Misschien hoor je het wel eens in het nieuws: heel veel tieners staan tegenwoordig onder hoge druk en ervaren veel stress. Door de druk vanuit de buitenwereld komen klachten als stress, een druk hoofd, slecht slapen, en zelfs (over)vermoeidheid, neerslachtigheid en burn-out bij tieners vaker voor dan we denken. Daarnaast hebben veel tieners vaak lichamelijke klachten, zoals rugklachten, kortademigheid etc., als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerde zit- of sta houding.

Yoga, meditatie en ontspanning zijn mooie, en tegelijkertijd leuke en speelse technieken om bij te dragen tot een betere balans voor tieners, zowel op fysiek als mentaal en emotioneel gebied. Daarnaast draagt yoga bij aan het meer voelen hoe je in je lijf zit, het meer “aarden” en het lichaam bewust ervaren en versoepelen. Ook wanneer je geen klachten hebt, maar gewoon wilt bewegen of iets zoekt om te bewegen, of gewoonweg om het met leeftijdsgenootjes te ervaren, kan yoga een hele mooie keuze zijn. Iedereen en kan meedoen, met of zonder ervaring, souplesse of blessures.

Iedere les beginnen we een kort moment in stilte, daarna gaan we dynamisch (in beweging) yoga beoefenen, met elke les een enkele yoga houdingen onderzoekend in verstilde vorm. We eindigen de les met een heerlijke liggende eindontspanning (savasana). Ook komen er in de les ademoefeningen aan bod. Daarnaast is er ruimte voor vragen en gesprek. Vaak spontaan, maar soms ook aan de hand van affirmatie- en intentiekaartjes die we in de les gebruiken. Maar altijd met ruimte om volledig te zijn wie je bent en met respect voor elkaar. En… bij mooi weer gaan we lekker naar buiten, voor een les in onze mooie yogatuin!

Ben jij een tiener tussen de 13 en 16 jaar, of ken je een tiener die wel eens een yogales zou willen uitproberen? Voel je welkom en meld je aan voor een vrijblijvende proefles. Ofwel alleen of misschien wel met een vriend/vriendin. Met een proefles wordt je vast een nieuwe en bijzondere, maar wie weet ook wel fijne en leuke ervaring rijker!

Docente: Ellen
Lessen: bij interesse kan les worden opgestart bij minimaal 4 deelnemers

Yoga voor mannen

Steeds meer mannen beseffen zich hoe belangrijk yoga is in deze maatschappij die meer van ons lijkt te vragen. Momenten om op te laden lijken schaars. Op yoga reageren mannen vaak terughoudend: ‘Wat levert me dat op? of: ‘Nee hoor, veel te zweverig voor mij’ en ‘Ik ben toch niet lenig genoeg.’ Begrijpelijke gedachten, maar onnodige angsten. Yoga is meer dan alleen rekken, strekken, kracht opbouwen, ademhalen, balanceren en concentreren: het is de vereniging van lichaam, geest en ziel.

Ervaar tijdens yoga voor mannen momenten op de mat dat je niet met je werk, je gezin, je verantwoordelijkheden en verplichtingen bezig bent, maar alleen met jezelf. In een omgeving die niet competitief en veeleisend is. Mocht er wel al een behoefte zijn om competitief aan de slag te gaan, dan ga je dit met jezelf aan.

Iedere les zal een wisselend thema hebben.

Docente: Monique
Lessen: maandag 21:00-22:00

Zwangerschapsyoga; kathouding variant

Zwangerschapsyoga cursus

In de zwangerschapsyogalessen is de yoga aangepast aan de zwangere vrouw. Delen van het lichaam die tijdens de zwangerschap zwaarder worden belast, zoals benen, rug en bekken, krijgen extra aandacht.
Je oefent houdingen en ademtechnieken om te ervaren waar je kracht zit en om je op elk gewenst moment te kunnen ontspannen. Verder is er in de lessen aandacht voor houdingen en speciale ademtechnieken die je kunt gebruiken tijdens de bevalling. De lessen zijn zowel intensief als ontspannen en helpen je om dichter bij je eigen intuïtie te komen.

De lessen zijn geschikt voor zowel beginnende als ervaren yoga beoefenaars.

Lees hier meer over de opzet en inhoud, de startdata en de kosten van de cursus zwangerschapsyoga.

Docente: Guusje
Lessen: woensdag 19:00-20:15 uur

Rug & nek yoga

Heb je last van een gevoelige of pijnlijke rug, schouders en/of nek? Of ben je herstellende van een blessure of operatie? Dan is deze yogales misschien wel iets voor jou.

Deze yogales is een gespecialiseerde les voor mensen die rug-, schouders en/of nekklachten hebben of herstellende zijn van een blessure of operatie en van huisarts en/of fysiotherapeut weer mogen starten met een rustige bewegingsvorm.  De yogales is gericht op een rustige vorm van yoga (yoga light versie) waarbij je de bewegingsruimte van jouw lichaam, wervelkolom, schouders en nek op een zorgvuldige en gecontroleerde manier kunt (her)ontdekken en tegelijkertijd de bespiering van het corset (rug-, buik- en bekkenbodemspieren) langzaam weer kunt opbouwen.

De oefeningen zijn er op gericht:

  • je lichaamsgevoel en -vertrouwen te (her)vinden;
  • de kracht van het onderlichaam te herwinnen (buik-, rug- en bekkenbodemspieren);
  • flexibiliteit van wervelkolom en lichaam te verkennen en op te bouwen;
  • de helende kracht van de adem te gebruiken;
  • het lichaam te ontspannen;
  • de adem tot rust te brengen en
  • het denken te verstillen.

Docente: Ellen
Lessen: donderdag 18:45-19:45

Yogatorsie, Yogacentrum Eemland